Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Χειρουργική Αναλγησία

Μία από τις βασικές απαιτήσεις του χειρουργικού ασθενή είναι να μην πονέσει. Σήμερα, η αντίληψη της σύγχρονης ορθοπαιδικής χειρουργικής είναι οι κατά το δυνατόν ανώδυνες επεμβάσεις.

Η αναλγησία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα μιας επέμβασης γι’ αυτό και θα πρέπει να της δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Η σύγχρονη ορθοπαιδική χειρουργική εφαρμόζει στους ασθενείς αυτό που διεθνώς είναι γνωστό ως preemptive and multimodal analgesia, που όπως υποδηλώνει και ο όρος έχει πολλές συνιστώσες.

Προεγχειρητική φάση

Στις οδηγίες που λαμβάνει ο ασθενής είναι η λήψη τριών ειδών αναλγητικών φαρμάκων την παραμονή του χειρουργείου. Αυτό γίνεται για να απευαισθητοποιηθούν οι υποδοχείς του πόνου, πριν τραυματισθούν κατά τη χειρουργική επέμβαση.

Διεγχειρητική φάση

Εκτός από τη νάρκωση που μπορεί να είναι γενική, ραχιαία ή περιοχική, ανάλογα με το περιστατικό, εγχέουμε στην περιοχή της επέμβασης ένα ειδικό διάλυμα (κοκτέιλ) που επίσης απευαισθητοποιεί τους υποδοχείς του πόνου, πριν ξεκινήσει η επέμβαση.

Μετεγχειρητική φάση

Μετά το χειρουργείο συνήθως δίνουμε ένα συνδυασμό 4 αναλγητικών φαρμάκων για όσο διάστημα χρειασθεί μειώνοντας τη δόσης τους βαθμιαία.

Αυτές οι αναλγητικές μέθοδοι συνδυάζονται και με τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που έχουν την τάση να μικραίνουν όσο το δυνατό τις τομές (minimal invasive surgery) και σε πολλές περιπτώσεις να τις καταργούν, όπως στις αρθροσκοπήσεις, που στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένες (keyhole surgery).


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.