Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Αρθροσκόπηση ώμου

Οι περισσότερες παθήσεις του ώμου αντιμετωπίζονται πλέον αρθροσκοπικά και έτσι σπάνια χρειάζεται να γίνει ανοικτή επέμβαση για την πλειονότητα των παθήσεων του ώμου. Η αρθροσκόπηση είναι μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδος για διάγνωση και θεραπεία διαφόρων καταστάσεων της άρθρωσης του ώμου και του υπακρωμιακού διαστήματος, με πολύ μικρές τομές, ανώδυνη και με πολύ γρήγορη αποθεραπεία του ασθενούς.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ενδείξεις για την επέμβαση είναι το εξάρθρημα και υπεξάρθρημα του ώμου (ευρέως γνωστά ως «μου βγαίνει ο ώμος»), το σύνδρομο πρόσκρουσης και η ρήξη του τενοντίου πετάλου (ευρέως γνωστά ως περιαρθρίτιδα), κα., με άριστα αποτελέσματα. Η μέθοδος εφαρμόζεται μόνο ενδονοσοκομειακά, με γενική νάρκωση.

Η διαδικασία της επέμβασης

Για την προετοιμασία της αρθροσκόπησης δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, όπως πόσες ώρες πριν το χειρουργείο μπορείτε να φάτε και τι, πότε και αν πρέπει να πάρετε τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε για άλλες παθήσεις, αλλά και συλλέγονται πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενή, όπως πιθανές αλλεργίες σε φάρμακα, ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, πιθανή εγκυμοσύνη, κ.λπ. Σημαντικό είναι επίσης να μην υπάρχει δερματική λοίμωξη στο δέρμα γύρω από τον ώμο, γι αυτό το λόγο δε θα πρέπει να ξυρίζετε την περιοχή γύρω από τον ώμο.

Εισάγουμε στον ώμο ή στο υπακρωμιακό διάστημα μέσω μίας μικρής τρύπας, ένα σωλήνα πάχους όσο ένα στυλό, που όμως έχει φωτεινή πηγή για να φωτίζει το εσωτερικό της κοιλότητας που θέλουμε να εξετάσουμε και κάμερα ώστε να μπορούμε να βλέπουμε φωτισμένο και μεγεθυμένο το εσωτερικό του ώμου σε μια οθόνη τηλεόρασης. Επίσης μέσω μίας άλλης μικρής τρύπας εισάγουμε ειδικά εργαλεία για να κάνουμε την επέμβαση. Οι τρύπες είναι πολύ μικρές και για αυτό και χαριτολογώντας ονομάζουμε τη μέθοδο αυτή «χειρουργική της κλειδαρότρυπας».

 

Η αρθροσκόπηση ώμου συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες. Όταν συνέλθετε από την επέμβαση θα παραμείνετε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στην χειρουργική αίθουσα –«ανάνηψη» για παρακολούθηση και ακολούθως θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας. Ο ώμος σας θα είναι διογκωμένος από τα υγρά της επέμβασης, αλλά αυτό υποχωρεί σε λίγες ώρες. Θα σας δοθούν επιπλέον ειδικές οδηγίες και συνήθως την επομένη το πρωί θα επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Στην αρθροσκόπηση σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές, σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. 

Αρθροσκόπηση ώμου – Ειδικές ασκήσεις

Πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί για να ενημερωθείτε για τις ασκήσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ασκήσεων, συζητήστε τες με τον θεράποντα ιατρό σας.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΗΣ AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.