Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση είναι μία νέα, πρωτοποριακή μέθοδος για διάγνωση και θεραπεία διαφόρων καταστάσεων των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανόμενης της ποδοκνημικής, με πολύ μικρές τομές, ανώδυνη και με πολύ γρήγορη αποθεραπεία του ασθενούς.

Ενδείξεις για αρθροσκόπηση

Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι κάθε ανεξήγητος και παρατεταμένος πόνος, οίδημα, δυσκαμψία, αστάθεια, αίμαρθρο, «κλείδωμα – ξεκλείδωμα» ποδοκνημικής, ιδίως εάν τα αποτελέσματα των απεικονιστικών μεθόδων είναι αρνητικά ή αμφίβολα (πχ, οστικό οίδημα σε MRI) και δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητικές μεθόδους (όπως χόνδρινες ή βλάβες μαλακών μορίων), είναι ένδειξη αρθροσκόπησης ποδοκνημικής. Πρέπει βέβαια να προηγείται συντηρητική αγωγή για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε μια ανασκόπηση άρθρων για την αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthroscopy το Δεκέμβριο 2009 συμπεραίνεται ότι καλή και ικανοποιητική ένδειξη για την αρθροσκόπηση, έχουν:

  • Η πρόσθια οστική ή μαλακών μορίων πρόσκρουση (χωρίς παρουσία σημαντικών εκφυλιστικών αλλοιώσεων).
  • Οστεοχόνδρινα ελλείμματα (<15mm).
  • Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής.

Η πρόσκρουση των μαλακών μορίων

οφείλεται κυρίως σε μετεγχειρητικό ή μετατραυματικό ουλώδη ιστό, που είναι συνέπεια ανεπαρκούς επούλωσης θυλακο-συνδεσμικών στοιχείων και συμβαίνει περίπου στο 3% όλων των τραυματισμών της ποδοκνημικής. Οφείλεται επίσης σε υπερτροφία του θυλάκου δηλαδή θυλακίτιδα, λόγω τραυματισμού ή overuse (υπερχρήσης).

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιο σπάνιες αιτίες.

Συμβαίνει συχνά στον πρόσθιο θύλακο όπου δημιουργείται μια πολύ επώδυνη κατάσταση λόγω της πλούσιας νεύρωσης της περιοχής.

Επίσης διακρίνουμε:

  • Σύνδρομο έξω πλάγιας πρόσκρουσης ή έξω πλάγιο μηνισκοειδές σύνδρομο
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης συνδέσμωσης
  • Σύνδρομο οπίσθιας πρόσκρουσης, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η θυλακίτιδα ή και ο ουλώδης ιστός, λόγω του τραυματισμού των αντίστοιχων θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων.

Η θεραπεία είναι η αφαίρεση της υπερπλασίας του θυλάκου και του ουλώδη ιστού που προκαλεί την πρόσκρουση.

Η οστική πρόσκρουση που αναφέρεται σαν πόδι του ποδοσφαιριστή ή του αθλητή

αφορά το πρόσθιο χείλος της κνήμης ή της γειτονικής περιοχής του αστραγάλου και πρόκειται για οστεόφυτα εκφυλιστικής ή τραυματικής αιτιολογίας. Εμφανίζεται με πρόσθιο πόνο, ιδίως σε ραχιαία κάμψη, κυρίως σε ποδοσφαιριστές και χορευτές. Συνήθως είναι πιο εντυπωσιακά απ’ ό, τι δείχνουν στην ακτινογραφία.

Οι οστεοχόνδρινες βλάβες (<15χιλιοστών)

οφείλονται σε τραύμα, ή σχαλιδωτή οστεοχονδρίτιδα, που μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη, να έχει ενδοκρινικά αίτια, ή αγγειακά μικροέμβολα. Εμφανίζονται με πόνο, οίδημα, περιορισμό κινητικότητας, αίσθημα αστάθειας, διαλείπον ή επίμονο «κλείδωμα» και τα συμπτώματα συνδέονται με τη φόρτιση.

8 στους 10 ασθενείς διαγιγνώσκονται ή λάθος ή με καθυστέρηση 4 έως 24 μηνών. Η θεραπεία γίνεται με αρθροσκοπικό καθαρισμό και με κάποια μέθοδο διάτρησης υποχόνδρινου οστού (curettage, drilling or microfracture).

Τα ελεύθερα ή καθηλωμένα σώματα 

εμφανίζονται με πόνο, διόγκωση, περιορισμό εύρους κίνησης και «κλείδωμα». Συνήθως πρόκειται για αποκολλημένα οστεόφυτα ή οστεοχόνδρινα κατάγματα (σπάνια synovial chondromatosis). Η MRI (μαγνητική τομογραφία) μπορεί να αποκαλύψει το οστεοχόνδρινο έλλειμμα απ’ όπου προέρχονται. Πρέπει πάντα να γίνεται μερική υμενεκτομή για να αποκαλυφθούν και τα καθηλωμένα σώματα. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι συνήθως είναι περισσότερα από ένα.

Η αρθροσκοπική αρθρόδεση της ποδοκνημικής 

είναι μια μέθοδος με αρκετά ευρεία αποδοχή που ενδείκνυται σε προχωρημένου σταδίου εκφυλιστικές αλλοιώσεις της ποδοκνημικής, με αντένδειξη την μεγάλου βαθμού βλαισότητα ή ραιβότητα, την παρουσία στροφικών παραμορφώσεων, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις άλλων αρθρώσεων του ταρσού και τα νευροαγγειακά προβλήματα του κάτω άκρου.

  • Χαμηλότερου βαθμού ένδειξη, έχουν:

1. H Χρόνια έξω πλάγια αστάθεια

Πρέπει πάντα να προηγείται αρθροσκοπική θεραπεία των πολύ συχνών συνοδών ενδαρθρικών βλαβών, όπως σοβαρή χόνδρινη βλάβη ή συμφυτικός ουλώδης ιστός προσθίως του έξω σφυρού και στην περιοχή της συνδέσμωσης, που προκαλούν πρόσκρουση. Αναφέρονται περιπτώσεις που με τη λύση των συμφύσεων τα συμπτώματα υποκειμενικής αστάθειας υποχώρησαν.Γι αυτή καθεαυτή την χρόνια έξω πλάγια αστάθεια εφαρμόζονται αρθροσκοπικές ή αρθροσκοπικά υποβοηθούμενες μέθοδοι με καλά αποτελέσματα, όπως:

  • Θερμική ρίκνωση προσθιο-έξω πλαγίων συνδεσμο-θυλακικών στοιχείων,
  • Καθήλωση με εγγράφα μαλακών ιστών στον αστράγαλο,
  • Διαδερμικές άγκυρες στο πρόσθιο-κάτω άκρο της περόνης

2. Αρθροσκοπικός καθαρισμός σηπτικής αρθρίτιδας και λύση συμφύσεων σε μεταγενέστερα στάδια.

3. Μετατραυματική αρθροΐνωση (“frozen ankle”)

Άλλες ενδείξεις είναι:

  • Σε κατάγματα είτε για την αποκάλυψη των πολύ συχνών (70-80%) συνοδών ενδαρθρικών βλαβών ή ελεύθερων σωμάτων (50-60%) και πολλές φορές σε συνδυασμό με διαδερμική οστεοσύνθεση υπό ακτινολογικό έλεγχο.
  • Σε οστεοχόνδρινα ελλείμματα >15mm για εκτίμηση βλάβης και λήψη χονδροκυττάρων για καλλιέργεια.
  • Για αρθροσκοπικό καθαρισμό τραυματισμών αρθρικού χόνδρου και μαλακών μορίων.
  • Για βιοψία.
  • Για θυλακεκτομή

Αντενδείξεις

  • Προχωρημένου σταδίου αρτηριο-φλεβική νόσος.
  • Βακτηριδιακή μόλυνση παρακείμενης δερματικής περιοχής.
  • Αλγοδυστροφία.
  • Συστηματικές νόσοι (καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ), που είναι σχετικές αντενδείξεις.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.