Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Ένας συνάδελφος με κάταγμα ισχίου

Είδα πρόσφατα με ικανοποίηση ένα συνταξιούχο συνάδελφο άλλης ειδικότητας ο οποίος είναι 93 ετών, κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας και καθημερινά κάνει τις δουλειές του μόνος του και φυσικά πεζός.

old_man

Πριν 3 χρόνια είχε μία πτώση στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένει. Ήταν περίπου 9 η ώρα το πρωί. Ήταν αδύνατο να σηκωθεί. Αμέσως κατάλαβε τι του είχε συμβεί. Είχε κάταγμα ισχίου. Πριν καν ειδοποιήσει τους δικούς του, με πήρε τηλέφωνο από το κινητό του. Μου εξήγησε τι του συνέβη και μου ζήτησε μεταφορά με το ασθενοφόρο στην κλινική. Μετά την μεταφορά και τον απαραίτητο έλεγχο μπήκαμε χειρουργείο στις 3 η ώρα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Την άλλη μέρα περπατούσε με βοήθεια και σε 5 μέρες ήταν πίσω στο σπίτι του. Σε λίγο καιρό έκανε ακριβώς τα ίδια πράγματα που έκανε και πριν το κάταγμα.

Ένα κάταγμα ισχίου σε ηλικιωμένο πρέπει να χειρουργείται ει δυνατόν την ίδια μέρα και πάντως όχι μετά παρέλευση 48ωρου και αφού ρυθμιστούν τυχόν άλλα προβλήματα. Μόνον έτσι έχουμε καλές πιθανότητες να τον επαναφέρουμε στο ίδιο επίπεδο ποιότητας ζωής με την προ του κατάγματος κατάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής ήταν και γιατρός και ήξερε ότι δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ξανακέρδισε τη ζωή του.

Περισσότερες πληροφορίες για κατάγματα ισχίου σε ηλικιωμένους


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.