Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Περίπου 700.000 άτομα, μόνο στις ΗΠΑ, υφίστανται συμπιεστικά οστεοπορωτικά κατάγματα των σωμάτων των σπονδύλων τους, κάθε χρόνο. Απ’ αυτά περισσότερα από το 1/3 θα επιφέρουν χρόνιο πόνο. Τέτοια κατάγματα συμβαίνουν στο 20% των ατόμων άνω των 70 ετών και στο 16% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Τα κατάγματα αυτά προκαλούν πόνο, προοδευτική συντριβή του σπονδύλου με αποτέλεσμα να εμφανιστεί κύφωση και συστηματικές εκδηλώσεις. Ο πόνος, που συνήθως είναι ανυπόφορος και μπορεί να υποχωρήσει μετά από εβδομάδες ή μήνες, συχνά γίνεται χρόνιος, οφειλόμενος κυρίως στις αλλαγές της κινηματικής της σπονδυλικής στήλης, λόγω της παραμόρφωσης, και οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας της ζωής και κατάθλιψη. Μία παραμόρφωση σπονδύλου προκαλεί επίσης αύξηση της πιθανότητας και νέου κατάγματος άλλου σπονδύλου, λόγω αλλαγής προς τα εμπρός του κέντρου βάρους (5-25 φορές αύξηση της πιθανότητας δεύτερου κατάγματος τον πρώτο χρόνο). Προκαλούνται επίσης διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας, προβλήματα υποθρεψίας και τελικά συντομεύεται η διάρκεια ζωής του ατόμου.

Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων ήταν ισχυρά παυσίπονα και κατάκλιση, με πλήθος ανεπιθύμητων ενεργειών κυρίως για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, με την ελπίδα ότι κάποτε ο πόνος θα περάσει και χωρίς βέβαια να διορθώνεται η παραμόρφωση, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση δε συζητούνταν δεδομένου ότι η επέμβαση θα ήταν μεγάλη και συνήθως η γενική κατάσταση των ηλικιωμένων αυτών ασθενών δεν το επέτρεπε.

Αυτό που σήμερα είναι πλέον η ενδεδειγμένη λύση λέγεται σπονδυλοπλαστική και κυφοπλαστική.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.