Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Μεταταρσαλγία

Μεταταρσαλγία, πόνος στο πέλμα του ποδιούΜεταταρσαλγία είναι ο πόνος που παρουσιάζεται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος του ποδιού.

Είναι συχνό πρόβλημα, ιδίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Οφείλεται σε συγγενείς ή επίκτητες παραμορφώσεις δακτύλων και πρόσθιου τμήματος του ποδιού, σε μεταφορά του βάρους λόγω παθήσεων του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, σε κατάχρηση υποδημάτων με ψηλό τακούνι και στενό πρόσθιο διαμέρισμα, και σε κάποιες άλλες πιο σπάνιες αιτίες, όπως Freiberg’s, μεσοδακτυλικό νεύρωμα Morton’s, κάταγμα κόπωσης κ.α. Επίσης μερικές φορές είναι ιατρογενής μετά από επέμβαση για διόρθωση άλλων προβλημάτων του ποδιού. Σημασία έχουν βέβαια και τυχόν άλλες γενικευμένες παθήσεις όπως διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νευρολογικές παθήσεις κ.α.

Η κλινική εξέταση ξεκινά με έλεγχο της νευροαγγειακής κατάστασης του ποδιού. Έχει μεγάλη σημασία να διακρίνουμε σε ποιά φάση της βάδισης το άτομο αναφέρει πόνο γιατί αυτό μας βοηθά στον προσδιορισμό της αιτίας του προβλήματος και στην κατάλληλη αντιμετώπιση του, να εκτιμήσουμε παραμορφώσεις του ποδιού και των δακτύλων, να εξετάσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων ποδιού και δακτύλων και να εξετάσουμε την μορφή, έκταση και τοποθεσία τυχόν κάλλων στο πέλμα του ποδιού. Χρειάζεται επίσης και ακτινολογικός έλεγχος για την επιβεβαίωση ή τροποποίηση της αρχικής μας διάγνωσης.

Τις περισσότερες φορές τροποποίηση των υποδημάτων και κάποια βοηθητικά πέλματα αρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση της.

Αν αυτά αποτύχουν τότε πρέπει να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η πιο κατάλληλη χειρουργική επέμβαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζουμε την οστεοτομία τύπου Weil και τις νεώτερες τροποποιήσεις της, τη ΒΜΟ (Barouk), και την πιο πρόσφατη DMMIO (distal metatarsal minimal invasive osteotomy).


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.