Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Ωλένια νευρίτιδα

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα νεύρο του άνω άκρου που ξεκινά από τον αυχένα και καταλήγει στο χέρι. Ελέγχει τις κινήσεις κυρίως του μικρού και του παράμεσου δακτύλου, καθώς και διάφορες λεπτές κινήσεις των δακτύλων όπως απομάκρυνση και σμίξιμο των δακτύλων μεταξύ τους και η σύλληψη αντικειμένων με τον αντίχειρα. Επίσης δίνει αισθητικότητα στο μικρό δάκτυλο και στον μισό παράμεσο.

Συχνά το νεύρο αυτό μπορεί να πιεσθεί στην περιοχή του αγκώνα (cubital tunnel syndrome) και στην περιοχή του καρπού (ulnar tunnel syndrome).

Τα αίτια της πίεσης του νεύρου περιλαμβάνουν:

  1. ανατομικές ανωμαλίες
  2. διάφορους καλοήθεις όγκους μαλακών μορίων όπως γάγγλια, λιπώματα κ.α.
  3. αρθρίτιδα
  4. επιπλοκές κακώσεων, εγκαυμάτων και καταγμάτων
  5. χρόνια καταπόνηση λόγω επαγγελματικών (π.χ. computer) ή αθλητικών δραστηριοτήτων
  6. θρόμβωση ή ψευδοανεύρυσμα της ωλένιας αρτηρίας (βαρειά χειρωνακτική εργασία, όπως χειριστής κομπρεσέρ).

olenia_nevritidaΣυνήθως το πρόβλημα ξεκινά με μούδιασμα στο μικρό και στο παράμεσο δάκτυλο μετά από κάποια δραστηριότητα, που περιλαμβάνει πίεση της παλάμης-καρπού (π.χ. χρήση ποντικιού computer) ή παρατεταμένη και έντονη κάμψη του αγκώνα. Αργότερα το μούδιασμα εμφανίζεται χωρίς ιδιαίτερη αιτία και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν το πρόβλημα προχωρήσει, τότε εμφανίζεται αδυναμία στο μικρό και στον παράμεσο δάκτυλο και δυσκολία εκτέλεσης λεπτών χειρισμών. Το χέρι παίρνει χαρακτηριστική στάση (claw hand), όπως στη φωτογραφία, που είναι πιο έντονη όσο η πίεση είναι πιο κοντά στον καρπό (ulnar paradox).

Το ηλεκτρομυογράφημα βοηθά στη διάγνωση και στον καθορισμό του ύψους της βλάβης. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζονται να γίνουν και επιπλέον εξετάσεις, όπως αξονική ή και μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική στα αρχικά στάδια. Περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, τροποποίηση δραστηριοτήτων, και καμμιά φορά νάρθηκα νυκτός. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή αν το πρόβλημα είναι προχωρημένο είναι απαραίτητη η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου, για να δοθεί στον ασθενή η καλύτερη δυνατότητα αποκατάστασης της βλάβης (όσο πιο νωρίς γίνει αποσυμπίεση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας).


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.