Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Παραμορφώσεις δακτύλων άκρου ποδός

paramorfoseisΟι πιο συχνές παραμορφώσεις των δακτύλων του άκρου ποδός, πλην του μεγάλου δακτύλου, διακρίνονται ανάλογα με την εντόπιση τους σε:

  • ΠΛΗΚΤΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ (MALLET TOE)
  • ΓΑΜΨΟΔΑΚΤΥΛΙΑ (CLAW TOE)
  • ΣΦΥΡΟΔΑΚΤΥΛΙΑ (HAMMER TOE)
  • ΚΟΤΣΙ 5ου ΔΑΚΤΥΛΟΥ Η ΤΟΥ ΡΑΦΤΗ (BUNIONETTE)

Οι παραμορφώσεις αυτές προκαλούνται συνήθως από χρόνια και υπερβολική χρήση υποδημάτων με ψηλά τακούνια και στενό πρόσθιο διαμέρισμα. Κληρονομικά και διάφορα άλλα αίτια παίζουν επίσης πιο σπάνιο ρόλο στη δημιουργία αυτών των παραμορφώσεων.

Το κύριο συνήθως ενόχλημα είναι ο επώδυνος κάλλος, που σχηματίζεται στο σημείο της παραμόρφωσης που εξέχει περισσότερο, από την χρόνια τριβή στα υποδήματα. Συχνά έχουμε και παραμόρφωση του νυχιού. Μερικές φορές βέβαια και μόνη η παρουσία της δυσμορφίας είναι το κύριο ενόχλημα.

Η τροποποίηση των υποδημάτων (μεγαλύτερο πρόσθιο διαμέρισμα και ειδικοί πάτοι) είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται να γίνει. Αν αυτό δεν είναι ικανό ή αποδεκτό, τότε είναι αναγκαία η χειρουργική θεραπεία. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με μικρές τομές (minimal invasive) με καλό λειτουργικό και κοσμητικό αποτέλεσμα. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μερικές ώρες.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.