Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου | Συμπτώματα, θεραπεία

Κάθε γόνατο έχει 2 μηνίσκους: τον έσω και τον έξω.

Μηνίσκος είναι μία χόνδρινη πεταλόμορφη δομή που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Απορροφά μεγάλο μέρος του βάρους και των κραδασμών ανάμεσα στο μηριαίο και την κνήμη που συναντώνται σε αυτή την άρθρωση.

Η ρήξη του μηνίσκου διακρίνεται ανάλογα με την εντόπιση, (προσθίου, οπισθίου κέρατος και σώματος μηνίσκου) την μορφολογία, (περιφερικού τύπου, οριζόντια, κάθετη, δίκην λαβής κάδου κ.α.) και την αιτιολογία (τραυματικού τύπου και εκφυλιστικού τύπου).

Τα συμπτώματα, εφ όσον προηγηθεί αθλητικός τραυματισμός, συμπεριλαμβάνουν έντονο πόνο και πρήξιμο, που χαρακτηριστικά εμφανίζεται μερικές ώρες αργότερα. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν πόνο και πρήξιμο, που επανέρχεται μετά από κάποια έντονη δραστηριότητα. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι και το «αίσθημα κλειδώματος ξεκλειδώματος» του γόνατος. Εάν υποψιαζόμαστε ρήξη και η υποψία αυτή ενισχυθεί από την κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνεται μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Για τη θεραπεία των ρήξεων όλες οι επεμβάσεις γίνονται πλέον μόνον αρθροσκοπικά. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του μηνίσκου, διότι έχει διαπιστωθεί ότι όταν λείπει ο μηνίσκος επιταχύνεται η εμφάνιση εκφύλισης, δηλαδή αρθρίτιδας του γόνατος.

Μόνο οι περιφερικού τύπου ρήξεις μπορούν να συρραφούν. Καμμία άλλη ρήξη δεν συρράπτεται λόγω απουσίας αιμάτωσης και συνεπώς δυνατότητας επούλωσης.

Σε εκφυλιστικού τύπου ρήξεις τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικά, διότι το πρόβλημα είναι η εκφύλιση του γόνατος και εκεί πρέπει να στρέφεται η θεραπευτική προσπάθεια. Μόνο σε περιπτώσεις που η ρήξη εμποδίζει την κίνηση του γόνατος ενδείκνυται η αρθροσκοπική αφαίρεση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου.

Η ανάρρωση συνήθως είναι γρήγορη και επιταχύνεται με φυσιοθεραπευτική αγωγή. Σπάνια επιμηκύνεται λόγω ανάπτυξης μετα-αρθροσκοπικής θυλακίτιδος.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.