Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ρήξη πρόσθετου χιαστού συνδέσμου

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) μαζί με τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο του γόνατος αποτελούν δύο από τους τέσσερις πιο δυνατούς συνδέσμους του γόνατος. Μαζί εμποδίζουν τη μετακίνηση του μηριαίου πάνω στην κνήμη στον προσθιοοπίσθιο άξονα.

Η τραυματική ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι πιο συχνή από αυτή του οπίσθιου χιαστού. Προκαλείται από στροφική κάκωση του γόνατος συνήθως σε νέα άτομα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκι.

Η συνήθης περιγραφή είναι ένα απότομο, επώδυνο ξάφνιασμα του γόνατος, που συνοδεύεται άμεσα από πρήξιμο και αναγκάζει το άτομο να σταματήσει τη δραστηριότητά του. Σε καλά γυμνασμένα άτομα μπορεί ο αρχικός τραυματισμός να περάσει σχετικά απαρατήρητος και να διαγνωσθεί αργότερα λόγω συχνών τραυματισμών, που οφείλονται στο ότι το γόνατο δεν έχει τη σταθερότητα που έπρεπε. Αν βέβαια οι δραστηριότητες του ατόμου είναι περιορισμένες μπορεί ακόμα και να παραμείνει αδιάγνωστη.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και ακτινολογικό έλεγχο που οπωσδήποτε περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση είναι η αρθροσκοπική ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αν συνυπάρχει ρήξη μηνίσκου αποκαθίσταται πριν την ανακατασκευή του χιαστού, στην ίδια επέμβαση.

Πολλοί ασθενείς με ρήξη χιαστού και καλό μυικό σύστημα γύρω από το γόνατο, έχουν καταφέρει να συνεχίσουν να κάνουν αθλητισμό και μάλιστα υψηλού επιπέδου, χωρίς να χειρουργηθούν. Σήμερα πιστεύουμε ότι η ρήξη χιαστού πρέπει να θεραπεύεται και μάλιστα σύντομα διότι ένα γόνατο, που δεν έχει σταθερότητα, έχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί τραυματισμό στους μηνίσκους και αργότερα οστεοαρθρίτιδα.

Περιπτώσεις που η ανακατασκευή του χιαστού πρέπει να αναβάλλεται είναι όταν πρόκειται για έφηβους, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η οστική ανάπτυξή τους, και άτομα που χρειάζονται κινητοποίηση και ενδυνάμωση των μυών του γόνατος.

Σε άτομα άνω των 50 που δεν έχουν ενοχλήματα και εφ’ όσον έχουν ελαττωθεί οι σωματικές τους δραστηριότητες δεν υπάρχει απόλυτη ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.