Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πόνος στο χέρι - Σύνδρομο καρπιαίου σωλήναΤο σύνδρομο αυτό εμφανίζεται με πόνο και μούδιασμα στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο μισό παράμεσο δάκτυλο. Δεν είναι σπάνιο να συνυπάρχει πόνος στο χέρι, στον αγκώνα, ακόμα και στον βραχίονα και τον ώμο.

Οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Πρόκειται για ένα σωλήνα, μέσα από τον οποίο περνούν από το αντιβράχιο στο χέρι, 9 τένοντες που κινούν τα δάχτυλα και το μέσο νεύρο. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο ασθενής ανακουφίζεται όταν κρεμάει το χέρι του στην άκρη του κρεβατιού ή όταν το τινάζει. Αργότερα εμφανίζεται και ατροφία των μυών που βρίσκονται στην παλάμη κοντά στον αντίχειρα με αποτέλεσμα αδυναμία στο να κάνει κανείς λεπτές κινήσεις όπως να ράβει, να κουμπώνει κουμπιά, να κρατά το τιμόνι ή την εφημερίδα του, ενώ του πέφτουν εύκολα πράγματα που κρατά στο χέρι του. Πολύ σπάνια συμβαίνει σε παιδιά και τότε συχνότατα οφείλεται σε γενετικά μεταβολικά νοσήματα.

ΑΙΤΙΑ

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποια αιτία που προκαλεί το σύνδρομο αυτό.  Το σύνδρομο είναι οκτώ φορές πιο συχνό στις γυναίκες. Συμβαίνει συνήθως σε άτομα 40 – 50 ετών. Είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται σε καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, και σε παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, αλκοολισμός,  αυξημένο ουρικό οξύ και παθήσεις του θυρεοειδή. Επίσης σε άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία, είτε αυτή είναι βαρειά (πχ χειριστές κομπρεσέρ),είτε είναι λεπτή (πχ οδοντίατροι, χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, δακτυλογράφοι κλπ). Τοπική πίεση από κατάγματα των οστών του καρπού και ύπαρξη γαγγλίων εντός του καρπιαίου σωλήνα είναι συχνές αιτίες. 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει σε μερικές περιπτώσεις μια εξέταση που λέγεται ηλεκτρομυογράφημα και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μαγνητική τομογραφία.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Νάρθηκες που εμποδίζουν την κάμψη του καρπού βοηθούν ασθενείς, που έχουν νυχτερινά ενοχλήματα και γυναίκες στην εγκυμοσύνη. 

Ένεση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα δίνει μια προσωρινή ανακούφιση στο 80% των περιστατικών μετά από 6 εβδομάδες, αλλά τα αποτελέσματα μόνο στο 20% διαρκούν περισσότερο από 1 χρόνο.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οριστική, γρήγορη, απλή, ασφαλής και καλύτερη θεραπεία είναι η χειρουργική. Γίνεται με τοπική αναισθησία και χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών λόγω της λεπτότητας των χειρισμών και της ελάχιστης τομής, μέσω της οποίας γίνεται η επέμβαση (minimal invasive surgery). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην διεγχειρητική και μετεγχειρητική αναλγησία. Δεν απαιτείται παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση η πλήρης αποκατάσταση της δύναμης του χεριού απαιτεί 2-3 μήνες. 

Γενικά περισσότεροι του 90% των χειρουργηθέντων είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης. 


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.