Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

Οφείλεται σε πίεση του οπίσθιου κνημιαίου νεύρου ή και των μεγάλων κλάδων του, μέσα στον ταρσιαίο σωλήνα, ακριβώς πίσω από το έσω σφυρό.

ΑΙΤΙΑ

  • Τραυματισμοί ή προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή.
  • Ορισμένες βλάβες που περιορίζουν τον διαθέσιμο χώρο για το νεύρο, όπως κιρσοί, γάγγλια, λιπώματα, κ.α.

Ασυνήθεις αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Κοσμητικές ενέσεις σιλικόνης στην γάμπα όταν αυτή μεταναστεύει χαμηλότερα στον ταρσιαίο σωλήνα.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν ορογονοθυλακίτιδα και στένωση του χώρου του ταρσιαίου σωλήνα.
  • Μικρές φλέβες , χωρίς ιδιαίτερη παθολογία, που ακουμπούν στο νεύρο, προκαλούν πίεση μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, που όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλεί χρόνιο οίδημα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Πόνος με διάφορες μορφές στην έσω πλευρά του ποδιού από πίσω από το έσω σφυρό έως τα δάκτυλα, στο περπάτημα, στην ορθοστασία ή και νυχτερινός πόνος είναι η κύρια εκδήλωση του συνδρόμου.
  • Επίσης διαταραχές της αισθητικότητας (μουδιάσματα) στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

  • Στα κλινικά ευρήματα περιλαμβάνονται το θετικό σημείο επίκρουσης και οι διαταραχές αισθητικότητας στην κατανομή του έσω και έξω πελματιαίου νεύρου. Τα συμπτώματα αναπαράγονται με πίεση του νεύρου με δάκτυλο για 1 λεπτό ή με συγκράτηση της πτέρνας σε έξω ή έσω στροφή.
  • Βοηθητικά στη διάγνωση είναι η μαγνητική τομογραφία και το ηλεκτρομυογράφημα, που το αποτέλεσμα του όμως εξαρτάται πολύ από αυτόν που το κάνει και την εμπειρία του πάνω σε αυτό το σύνδρομο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πρώτα δοκιμάζεται η συντηρητική θεραπεία με ειδικά πέλματα και τοπικές ενέσεις στεροειδών. Αν αυτή η θεραπεία αποτύχει, τότε εφαρμόζεται η χειρουργική θεραπεία με ποσοστό επιτυχίας 75-90% . Πιο αποτελεσματική είναι η χειρουργική θεραπεία αν γίνει μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνιση των ενοχλημάτων. Πιο θεαματικά βελτιώνονται ο πόνος και η απόσταση που ο ασθενής μπορεί να περπατήσει. Ακόμα και ασθενείς, που εκτός από αυτό το σύνδρομο έχουν και συνυπάρχουσες περιφερική νευροπάθεια ή ριζίτιδα λόγω δισκοπάθειας, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους με αυτή την επέμβαση.


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.