Γεώργιος Τερζής, MD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Logo
Contact

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα γνωρίζουν καλά, πόσο επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής τους από τη νόσο αυτή. Συνήθως είναι αναγκασμένοι να ζουν παίρνοντας συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα φάρμακα, που και επιπλοκές έχουν και δεν προσφέρουν πλήρη ανακούφιση, παρά μόνο στα αρχικά στάδια. Επίσης βιώνουν καθημερινά δυσκολία στη κίνησή τους, που περιορίζεται σταδιακά, γεγονός που επηρεάζει την ανεξαρτησία τους, την κοινωνική τους ζωή αλλά και τη γενικότερη υγεία τους.

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι ένα πραγματικό δώρο της μοντέρνας Ορθοπαιδικής στον σύγχρονο άνθρωπο, που πάσχει από εκφυλιστική αρθρίτιδα του γόνατος. Ξεκίνησε πριν από 60 περίπου χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους σημαντικά.

Το καινούργιο γόνατο που τοποθετείται με την εγχείρηση αυτή, εγγυάται ελευθερία κινήσεων χωρίς πόνο για τουλάχιστον 20 χρόνια. Θεωρείται πλέον μια απολύτως ασφαλής επέμβαση με το ποσοστό των επιπλοκών να μην ξεπερνά το 1-2%.

Το τεχνητό γόνατο που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας της ψηφιακής εποχής και της ρομποτικής τεχνολογίας. Κατασκευάζεται αφού ληφθούν υπόψη όλες οι πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ασθενή.

Πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο

 • Πριν την επέμβαση, θα κανονισθεί να υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής με ειδική τεχνική. Οι πληροφορίες από τις εξετάσεις αυτές επεξεργάζονται από εξειδικευμένο υπολογιστή και βάσει αυτού η επέμβαση γίνεται είτε με εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί βάσει τρισδιάστατης ρομποτικής τεχνολογίας (custom tools), είτε από το ρομπότ με την επίβλεψη της χειρουργικής μας ομάδας.
 • 2-3 εβδομάδες, προ της εισαγωγής, ίσως χρειαστεί να γίνει τροποποίηση τυχόν φαρμακευτικής αγωγής σας

Δείτε σε μορφή animation ακριβώς πως γίνεται η επέμβαση από το ρομπότ.. Η επέμβαση αυτή γίνεται αποκλειστικά στην Κεντρική κλινική Αθηνών.

 • Αν είστε καπνιστής, τότε θα πρέπει να περιορίσετε το κάπνισμα τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

 • Πρέπει να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 2 άτομα που θα δώσουν αίμα για την επέμβασή σας, αν και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστούν.

 • Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση, πρέπει να κάνετε ασκήσεις τετρακέφαλου, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας

 • Την παραμονή του χειρουργείου το πρωί θα γίνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο, για να γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε για οποιαδήποτε πάθηση και όλες τις εξετάσεις, που έχετε κάνει το τελευταίο εξάμηνο

 • Την ίδια ημέρα θα σας επισκεφθεί ο αναισθησιολόγος. Μαζί του θα συζητήσετε το είδος της αναισθησίας, που ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Οι επιλογές είναι δύο. Η πρώτη είναι γενική αναισθησία, δηλαδή να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, και η άλλη να σας γίνει μία ένεση στην σπονδυλική στήλη που απλώς «κοιμίζει» και τα δύο πόδια σας.

 • Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 90-120 λεπτά.

 • Από την πρώτη ημέρα θα αρχίσετε επίσης αναπνευστική γυμναστική και γυμναστική για τα πόδια σας.

 • Την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επομένη θα σηκωθείτε να περπατήσετε με το «Π».

 • Η διάρκεια της νοσηλείας είναι περίπου 2-3 ημέρες. Σε όλο αυτό το διάστημα θα είμαι διαθέσιμος για οτιδήποτε χρειαστείτε 24 ώρες το 24ωρο, παρ’ ότι συνήθως δεν χρειάζεται παρά μία επίσκεψη την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά θα γνωρίζω ανά πάσα στιγμή την κατάστασή σας, καθώς το προσωπικό, που είναι έμπειρο και επαρκέστατο ποσοτικά και ποιοτικά, θα με ενημερώνει συνεχώς.

 • Τα ράμματα θα αφαιρεθούν περίπου 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο

 • Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας θα συνεχίσετε να λαμβάνετε κάποια φάρμακα, που ίσως χρειασθούν για μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες μου.
 • Θα χρειασθεί να γίνει φυσιοθεραπεία μόλις γυρίσετε στο σπίτι σας, που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κινητικότητα σας. Θα περπατάτε με το «Π» μέσα στο σπίτι για όσο διάστημα εκτιμηθεί από τον φυσιοθεραπευτή σας, ο οποίος θα σας προχωρήσει στην ανάρρωση σας.

Φωτογραφία περιστατικού:

arthroplastiki_gonatos-down

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ AMERICAN ACADEMY OF ORTHOPAEDIC SURGEONS


Αφήστε ένα σχόλιο

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι σε για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο.